מה שהיה פעם הלב הפועם של הקיבוץ בעיני אדריכל אורחלאדריכל מיכאל יעקובסון יש בלוג באינטרנט הנקרא "חלון אחורי, ארכיטקטורה ואידיאולוגיה בדיסנילנד מקומי". באחד הימים כאשר נסע לשרות מילואים במחנה "נחל שורק", עשה סיבוב בחדרי האוכל של הקיבוצים הראל, משמר דוד ונחשון". להלן מה שכתב בבלוג על חדר האוכל בנחשון.
נחשון הוא המקום היחיד שיש עם מי לדבר. חדר האוכל הראשון היה באוהל, השני היה בצריף והשלישי היה בניין שנחנך ב-1967 בתכנונו של חיליק ערד, שכמה שנים מאוחר יותר תכנן את הרחבת הבניין. אולם אכילה מרובע כשתקרת מרכז האולם מוגבהת בכחצי מטר ובחיבור בין שני התקרות מפרידים חלונות אורכיים דרכם חודר אור ואוורור טבעי. חדר האוכל המקורי דו-קומתי: בקומה התחתונה מקלט ששימש מועדון לחבר ותיבות דואר וקומה עליונה לחדר אכילה ומטבח. באולם חדר האוכל המקורי פועל היום כלבו. שמיל מרמלשטיין, חבר נחשון ובכיר מתכנני המטבחים בתנועה הקיבוצית (שנפטר לפני שלוש שנים) פיתח כאן את המטבח, ועד היום אפשר למצוא במטבח העומד היום נטוש וריק את המגשים שעיצב מרמלשטיין והיו פטנט שלו (תמונה בהמשך): במקום מגשים מלבניים, הפינות קטומות כדי שהמגשים לא יתנגשו בעת הארוחה על השולחן.
"ב-1973, כשהגעתי לנחשון מכפר מנחם, כבר דברו על שיפוץ חדר האוכל", נזכרת מירי גורן, חברת נחשון המנהלת היום את הכלבו הפועל בחדר האוכל. "היה צפוף ונראה היה כמו חדר אוכל של בית סוהר, אך היו כל יום שלוש ארוחות ובימי שלישי ‘יום סרט‘ והיו שיחות קיבוץ וחגגו את פסח כש-500 אנשים סעדו בפנים, כשמיטב אמני הקיבוץ קישטו אותו, מאוד פשוט אבל מכל הלב".
ויטראז‘ שיצר חבר הקיבוץ האמן אברהם שדה (שדמי) מקבל את פני הבאים לחדר האוכל. שדמי עומד היום בראש סטודיו ליצירת ויטראז‘ בנחשון, שבין השאר יצר את הויטראז‘ בבית הכנסת הגדול בתל אביב. בשיחה אתו, סיפר לי שדה, כי העבודה בכניסה לחדר האוכל הוכנה ב-1967 מייד אחרי מלחמת ששת הימים והיתה הויטראז‘ הראשון שהכין בחייו. "כך התחיל המעשה", הוא מספר, "כשנפתח הגבול עם לטרון הלכתי למנזר השתקנים ושם לימד אותי את העבודה הנזיר הזקן באוניברסיטה הגבוהה לויטראז‘ים שפעלה שם". מדובר בעבודה מופשטת המשולבים בה מוטיבים מעולם הצומח. שדה גם אחראי לנוי המקורי של הקיבוץ שנותר עד היום. הוא עיצב אותו במסגרת תפקידו בקיבוץ. רק בשביל הנוי שווה לבקר כאן, להתרשם וגם ללמוד.
מתחת לשורת החלונות הפונה למדשאה המרכזית הציבה שושנה לב, אמנית חברת נחשון (ילידת ניו יורק, 1935), חיפוי דקורטיבי. קיר קרמיקה הוצב בתוך חדר האוכל, גם הוא מעשה ידיה של לב והוא היום מסתתר במחסן של הכלבו. גורן דאגה לכסות אותו ביריעת פלסטיק תעשייתית להגנה מפני נזקים.
ב-1978 נחנך האגף החדש של חדר האוכל שנבנה בצמוד לאגף הישן. מתוך רצון שלא לפגוע בזכויותיו של האדריכל חיליק ערד, החליטו בנחשון לתת לו לתכנן גם את ההרחבה. אולם אכילה גדול ומרווח ומתחתיו אולם גדול שתוכנן לשמש כאולם תרבות אך לא הושלם מעולם והחלל הגדול הפך למחסן. ערד תכנן את הבניין עם תקרת בטון גדולה, ובמהלך התכנון הוחלט כי התקרה תהיה קלה, החלטה שלא שינתה את התכנית המקורית ועמודי ענק נבנו באולם התחתון וכן באולם חדר האוכל, למרות שהם בסך הכל נושאים תקרה קלה. ערד הוסיף גם מבנה שירותים ולשטיפת ידיים המכונה "פישטגון", שילוב של פיפי ופנטגון בגלל צורתו המשושה של המבנה. במקור היה אמור להיות מחובר בדלתות זכוכית לבניין חדר האוכל, אך הכסף נגמר והמעבר בין שני המבנים נותר פתוח.
במפלס התחתון נבנה גם אולם גדול שנועד לשמש למכונות מיזוג אוויר. אך לבסוף מעולם לא נרכש הציוד והאולם נותר ריק. בשלב מסוים פתחה בו יעל קיני גלריה לאמנות. לאחר שעברה קיני לנהל את גלריית הקיבוץ בתל אביב, הפך האולם ל"פאב הגלריה". לאחרונה התקבלה החלטה בקיבוץ לסגור אותו.
"חדר האוכל הופרט בשלבים. תחילה שילמו על ארוחה מחיר מסובסד, אחר כך המחיר עלה ואז הביאו קבלן שחשב שאפשר להפוך את חדר האוכל למסעדה וזה לא הלך. עד לפני 15 שנה היו ארוחות שישי עם קבלת שבת משותפת, אבל ברגע שהתחילו להתפרק, ההתפרקות הייתה מהירה. ב-2006 עבר הקיבוץ הפרטה ופשוט התמוטט לתוך עצמו. היום כל אחד בתוך עצמו ודואג לפרנסתו".
כלבו נפתח באולם חדר האוכל המקורי שבימים אלה מועתק לאגף המטבח, ובשטח הכלבו יפתחו משרדי הקיבוץ במטרה להחזיר לבניין את מעמדו כמרכז היישוב ולהימנע מהפיכתו לפיל לבן שהולך ומתפורר. אולם חדר האוכל עדיין פעיל ומשמש לארוחת צהריים, המוגשת מידי יום יום בשעה 12 לעובדי מפעל ארן (אריזות נחשון), כשהאוכל מגיע על ידי קייטרינג מבחוץ. פעם בשבוע, ביום ה‘, מתכנסים כאן וותיקי הקיבוץ לארוחת צהריים משותפת בחדר האוכל.
ב-2011 כשחדר האוכל כבר צלע, החליט במאי פרסומות יליד נחשון, לצלם פרסומת לבנק דיסקונט בחדר האוכל. בפרסומת שבה כיכבו מודי בר און, תיקי דיין ושמואל שילה, מופיע גם קיר ויטראז‘ גדול שנבנה מפלסטיק צבעוני בחדר האוכל במיוחד לפרסומת ונותר שם עד היום.
תמונות של חדר האוכל