סרטון עץ הדומים"
השבוע ביום רביעי ה-3/8/2022 נחנך אתר "עץ הדומים". עם בוא השעה היעודה זרמו למקום מבוגרים, צעירים וטף, נכונים לשמוע את סיפורם של הוותיקים, על עלילותיו ועל שהתרחש בסביבתו, מהימים הראשונים להקמת הקיבוץ ועד לימינו. נעמה, שדמי, שוש, זאבן ואף ניר בכור ילדי הקיבוץ, העשירו אותנו בסיפוריהם, הקשורים בחתן השמחה. לאחר ששדמי הסיר את הלוט מעל השלט, שסיפר בקיצור את מהות המקום, נפנה הציבור להתכבד בעשיית פיתות בניצוחו של קוכי בארטיקים ובשולחן עמוס פלחי אבטיחים ומלונים. עמליה ציינה שהצוות פועל בהתנדבות ומלא במוטיבציה, אבל זקוק לתמיכת הציבור כשיהיה צורך בהשקעות כספיות.הרצל הודה ל"משקי הדרום" ומפעל "ארן" שתרמו לטובת הפרויקט. בני, מנהל קהילה ציין שהוא מקווה שהצוות ימשיך בעבודתו המבורכת ומקווה שימצאו התקציבים לכך.
לפני כשנה וחצי בעיתון המקומי "מהנעשה בנחשון" מספר 49 שהופיע בתאריך 20/12/2020 קטע שהעורך קרא לו "על הדרך עץ עומד..." ונכתב ע"י מ.ב. ולהלן שנכתב.
"עץ הדומים" הנמצא בצומת כביש 3 הישן והדרך-הלבנה, זכה בזמן האחרון לעדנה ע"י צוות-המרחב-הציבורי. סביבתו שונתה ללא הכר, והמקום הפך לאתר מזמין לביקור ולסיפורי מורשת. תודה לאנשי הביצוע דרור והרצל. בעקבות כך, קיבלנו דיווח מאחד מכתבינו לענייני היסטוריה, חקלאות, דבורים, נחשים, מחתרת ועוד - יהודה פרייס.
כאשר קיבוץ נחשון עלה על הקרקע, בשנות ה-50 של המאה הקודמת, הייתה בידי החלוצים, לצורך התמצאות והכרת האזור, מפה בריטית של 1:100000. לדברי יהודה, כל המרחב בינינו למשמר-איילון היה ריק מעצי-בר למעט בוסתנים שהשאירו אחריהם הערבים, ושלושה ‘עצי דומים‘.
יהודה, שהיה שנים רבות איש מטעים, מונה: עץ אחד היה במקום בו הוא דווח מקודם, ליד ביתם של משפחת קיני; העץ השני היה בין היער לחלקת התפוחים, (ה-80 דונם), קרוב ל"מצבות". במשך השנים הוא נבלע בין עצי האורן שסוככו עליו והסתירו אותו מהמטיילים באזור; העץ השלישי היה באזור בעלי-כנף א‘ - מתחת לסדנה - וכאשר הוקמו הסככות עבור ה"הודים" נפח העץ את נשמתו.
בספרו של יזהר שרון ז"ל "בחיי כך זה היה", מוזכר ‘עץ הדומים‘ ליד המצבות: "הקבוצה של יזהר ובמבי יוצאת לכיוון צפון-מערב, אל עבר ‘בור התאנה‘ ו‘עץ הדומים‘. המטרה: הפיכת סלעים, אבנים ושיחי חורש, ואיסוף שרצים ונחשים – זוחלי-גחון אטרקטיביים - אשר שום הורה לא יישאר אדיש למראם."
הרצל מספר שלמיטב ידיעתו, בשטח הקיבוץ היה רק ‘עץ דומים‘ אחד - העץ ליד משפחת קיני, והגיל שלו לדברי דרור מעל ל-100 שנה. מספרים, כך הרצל, שבמהלך מלחמת-השחרור, בצילו של העץ, צפו וניהלו את הקרבות חיים לסקוב וקולונל מרקוס. שוש שרון מספרת שבשנים שעבדה במערכת-החינוך בנחשון, נהגה לקחת את הילדים לעץ. הרצל מוסיף שיש תוכניות לפיתוח המקום בעזרת המועצה ורשויות נוספות. מדובר בספסל שיצפה לכיוון לטרון. במקום יתווסף פשפש ותונגש הדרך אליו לטובת וותיקי המקום.