ראשית
נפגשתי עם לאה הספרנית הוותיקה, ביום שישי האחרון ושמעתי ממנה קצת עליה, וקצת על הספרייה. לאה עבדה שנים רבות בספרייה במוסד "צפית" בכפר מנחם. בשעות הפנויות, בעיקר בימי שישי עבדה בהתנדבות בספרייה בנחשון. בזמנו הספרייה הייתה בבית שבו גרה היום נאווה נאור, שבעברו שימש בית ילדים. לאה זוכרת שמדי פעם המים בבריכה העגולה מול בית משפחת שוב, גלשו וירדו במורד והגיעו ישר לספריה והשחיתו ספרים רבים ממיטב הספרות. למרות הקשיים קהל הקוראים בעידן טרום הטלוויזיה היה רב יותר. בספרייה הונצח זכרו של יענקלה לאופר מגרעין "יבולים", שנהרג בתאונת אימונים בצבא. נושאי הספרים המבוקשים לא השתנו מאז ועד היום. הקוראים הם אותם קוראים, אבל מספרם פחת. הספרייה שמשה בעידן טרום גוגל, כמקום בו הלומדים מצאו חומר רב בספרי העיון, עבור עבודות ושעורים במסגרת לימודיהם.
עידן חדש
כאשר בנו את גן רקפת, החליטו לנצל את החלל שמתחת לגן, ובנו את הספרייה בשותפות עם ספריית הילדים. במקום בו נמצא כיום הארכיון היו המורים של בית הספר המקומי באים ומכינים חומר לקראת השעורים בכיתות. למקום קראו "הספרייה הפדגוגית". ברגע שנסגר בית הספר בנחשון פסקו להגיע לשם. במקום בו נמצא כיום המשרד של מולי וענת גלבוע הייתה הספרייה האנגלית, ששמשה בעיקר את דוברי האנגלית בוגרי ההשלמות האנגלוסכסיות ובודדים שהצטרפו במשך השנים. הספרן היה סולי. בהמשך עברה הספרייה האנגלית למקום בו נמצא הארכיון כיום. למקומה של הספרייה נכנסה הקליניקה של נעמי לזר. בכל אופן עדיין יש בספריה מדפים רבים עם ספרים באנגלית ומי שמעוניין מוזמן לבוא להחליף.
מחשוב
בשנות ה-80 הוכנסה לספריות תוכנה פרי ידיו של אריה ברזילי. מעל שלושים שנה שמשה התוכנה בנאמנות את הספרניות. לכל ספריה הייתה תוכנה משלה. אריה עזר לספרניות ועדכן את התוכנה בהתאם לדרישות הספרניות. שנים רבות לאחר פטירתו של אריה הוחלט על רכישת תוכנת ארכיון בשם "אגרון" שהיא למעשה תוכנה אינטרנטית.
ספריית הילדים
בנוסף לספרית החברים פועלת במקום גם ספרית הילדים בניהולה של נעמה ברזילי, שלאחר שנים רבות של עבודה מסורה במערכת החינוך לקחה על עצמה את ניהול ספרית הילדים. הספרייה עשירה מאד בספרים לכל הגילאים. בטרם הקורונה היו נערכים בספרית הילדים חוגים. הילדים ישבו סביב שולחנות שקובצו לריבוע. נעמה הייתה מקריאה מספר, והילדים במקביל הקשיבו וציירו. כשהיו מסיימים ספר ערכו מסיבת סיום. לעתים עם הסופר, למשל רוני גנור, או הסופרת – מירה מאיר. נעמה הייתה אוספת לכל ילד את ציוריו. קירות הספרייה מעוטרים עד היום בחלק מהציורים. לא פעם מגיע מבוגר שגדל כילד בספריה והוא נפעם ונדהם להיזכר במפגשים הללו ולמראה ציוריו כילד. הילדים מאד אהבו את החוגים. כיום מגיעים הילדים עם הוריהם.
שכנים
לפני מספר שנים בעקבות העברת חדר הארכיון שהיה מתחת לביתו של יוסי עלי לרשות משפחתו במסגרת תהליך השיוך, עבר הארכיון והצטרף לקומפלקס של הספריות. שני המוסדות חיים בהרמוניה. ביקור בספריה משפר לא פעם את מודעות החברים לעניין של הארכיון. את הארכיון מנהלת גילה אלעד ועובדים בו גם רחל אלון ופוגל. הארכיון של נחשון, ששמעו יצא למרחוק, משמש כמקום אירוח צוותים מישובים אחרים המעוניינים בתוכנת ארכיון ובאים לשמוע על ניהול הארכיון.
"מהנעשה בקיבוצנו"
הארכיון משמש כאכסנייה לעורך העלון "מהנעשה בקיבוצנו" – איציק ניב. לאיציק יש עבר עשיר כעורך עלונים מגיל צעיר, בעיקר במסגרות התנועתיות. הוא מלקט חומר עבור העלון ממוסדות הקיבוץ ומהאתר, וישמח לקבל חומר ראוי מחברים החפצים בפרסום פרי עטם. איציק עצמו חוטא בעצמו בכתיבה, שמפארת את דפיו האחרונים של העלון.
סוף דבר
הספרניות מזמינות את החברים והילדים לבוא בימי שלישי בערב, וביום שישי בשעות הבוקר ולהחליף ספרים. במשך שנים רבות פעל במקום הפרלמנט של יום שישי. קבוצה גדולה בעיקר של נשים התקבצה במקום ותוך כדי שתית קפה וכיבוד דנו בנעשה בקיבוץ ובעולם. ענת אורטרגר, מוותיקות ה"פרלמנט", הקריאה מדי פעם שירים פרי עטה, חלקם אקטואליים לנעשה בקיבוץ ובעולם. נכון להיום בשל מגבלות השעה, הפרלמנט יצא לפגרה וישוב להתכנס בימים טובים יותר.
ספריית נחשון עומדת לשרות ציבור הקוראים: חברים, תושבים וילדים.
בספרייה אוסף ספרי-קריאה לכל הגילאים, אנציקלופדיות וספרי-עיון.
שעות הפתיחה: יום שלישי: 18:30- 19:30יום שישי : 08:00 - 12:00 טלפון ספרית-חברים: 08-9278857 טלפון ספרית-ילדים: 08-9278803